st. jean-cap.ferrat













Sååååååå underbart ställe!! Jag är kär. Om jag vinner ett par miljoner är det här jag kommer köpa hus.

Vi var alltså vid Villa Ephrussi de Rothschild som ligger i St.Jean-Cap-Ferrat cirka 25 minuter från Nice.


mamma och pappa i Nice!


Mamma och jag åt en underbar bruscetta på torget och pappa tog pasta.
Vi såg även Michael Jackson dansa på Place Masséna...
Den mysiga restaurangen vi åt på.

Place Masséna by night

Fönstershopping.


Min mamma känner mig! Förutom ett par beställda saker så fick jag även ett påskägg med lösgodis och Merci-choklad samt lite produkter från Apoteket för min näsa.

Idag vid halv elva-tiden anlände mina kära föräldrar till tågstationen i Nice. Det var underbart att ses, trots att det bara var en och en halv månad sedan sist! Och vad mycket vi hunnit med idag! Vi har ätit lunch i gamla stan (samt pratat en massa skvaller), promenerat längs strandpromenaden, varit i Monaco och spanat in kasinot samt ätit glass i hamnen, och slutligen nu en riktigt god middag i Nice.

Är helt slut nu så ska duscha och slänga mig i sängen så jag är redo för en ny dag imorgon med lektion på förmiddagen och sedan nya äventyr med päronen!

Här kommer bilder från dagen! Tyvärr kan jag inte visa bilderna från Monaco eftersom min kamera var urladdad då.


blue skies






Idag har jag och Elaine varit på stranden hela dagen, med avbrott för att gå in till Gamla stan för lunch och nutellacrêpes. Underbar lördag! Det har varit 19 grader och sol, vad sägs om det? Har gått runt och fullkomligt njutit av vädret och ja, livet. Vi avslutade dagen med att gå in på Monoprix och handla middag, det blir en laxpirog från Monoprix egna delikatessdisk och lite vin.

Ikväll ska vi se Alice in Wonderland på bio, sedan ska jag bege mig hemåt för att fixa och städa lite.

IMORGON KOMMER MINA FÖRÄLDRAR!! Gaaahhh. Har precis pratat med mamma i telefon så längtar verkligen nu. Runt elvatiden ska jag möta dem på tågstationen, det kommer bli så underbart!

Ska springa ner till första våningen nu för att äta med Elaine!

Kram!


friday evening

Berättade ju förresten inte att jag blödde näsblod igen imorse, i över en timme! Det slutade verkligen aldrig och jag blev nästan rädd ett tag att jag skulle förblöda här... obehagligt! Tror jag förbrukade en hel toarulle. Nu har jag och mor kommit till slutsatsen att jag kan vara allergisk mot huvudkudden, eftersom dessa symptom kommer när jag ska/har sovit. Har nog aldrig haft sån fruktansvärt jobbig hosta dessutom som jag har om nätterna, man får liksom ingen ro och det är så frustrerande när man behöver sova. Den nya tjejen från Brasilien sa till och med att hon hörde mig hosta hela natten. Så nu har jag slängt huvudkudden på andra sidan rummet. Hoppas bara inte det är huvudtäcket som är boven i dramat. Det återstår att se...

Har precis varit och köpt lite mat. Mjölk, en bit chèvreost och en nötfärsbiff. Haha. Tänkte att jag behövde en järnkick! Jag och holländskan Elena från våningen under ska ta det lugnt ikväll och kanske dricka lite vin till middagen. Har en vinflaska i kylen nämligen. 

Och nu är det alltså bara två dagar kvar tills mina kära föräldrar kommer på besök! Finalement!

stan


Var på stan idag med Sofie och Johanna och stötte på den här söta blusen på H&M för endast 9 euro. Men det sa inte riktigt klick så den fick stanna i affären. Fin var den i alla fall!

Vädret har varit väldigt konstigt idag, ena sekunden sol, andra molnigt, och så har det till och med kommit en liten skur under ett par korta minuter. Inget att lita på med andra ord. Men vi gick mest runt i affärer så det gjorde inte så mycket. Det är rea överallt här! Sofie shoppade ordentligt och kom hem med hela fem shoppingpåsar.

Imorgon är det alltså fredag, får se vad som händer då! Vet inte om jag ska ut med gänget från residenset eller om jag ska på bio med de svenska tjejerna. För att vara helt ärlig vet jag inte om det är så smart att gå ut nu innan jag känner mig helt "symptomfri". Vill ju inte riskera att bli sjuk ännu en gång... Får se hur det blir!

24 mars



Bilder från igår. Negresco under rekonstruktion.

Kommer inte ihåg vad det här var... något Palace quelque chose...

Ma chambre maintenant...

Jag är så stolt över mig själv, jag har ätit så himla nyttigt den senaste veckan. Grönsaker, frukt, juice, havregrynsgröt, ja jag känner riktigt att min mage mår bra (ja, magen mår bra fastän resten av kroppen är sjuk, alltid något!) Och inget sött sedan i söndags! Hur duktig är jag? Tänkte hålla mig ifrån sånt tills mamma och pappa kommer för då kanske det blir en del god mat. Men nu har jag i alla fall kommit ifrån sötsuget känns det som. Vad skönt det är när man inte blir sötsugen hela tiden! Det är som ett beroende nästan. Jag vet ju att jag inte kommer kunna motstå sötsaker under hela tiden jag är här, men kanske någon gång i veckan istället för varje dag... och inte istället för middag, hehe.

Däremot har jag sovit hemskt dålig de senaste dagarna. Jag avskyr verkligen när man vill och behöver sova men för allt i världen inte kan. I natt var bara en i raden av sömnlösa nätter. Hostade non-stop och kunde knappt andas genom näsan. Blev så sur för jag behövde verkligen sova. Och som resultat av detta (plus att en viss vecka är på inkomst just nu) har jag haft en svag migrän hela dagen idag och känt mig yr. Nej, jag har nog aldrig haft så mycket konstiga saker som spökar i min kropp som nu. Feber, förkylningssymptom, lingonveckabesvär, migrän, sömnlöshet... haha, listan kan bli lång!

Det är i alla fall praktiskt taget försommar här nu. 17 grader och sol de flesta dagarna. Idag var första dagen jag gick utan jacka till skolan (man måste faktiskt gå ut genom dörren och in genom en annan ingång) och verkligen fick sommarkänslor!

Denna dag har i alla fall ägnats åt att städa mitt rum. Jag har dammat av, sopat, skurat och städat. Nu känns det fräscht igen!

Igår träffade jag Johanna på kvällen men det blev en ganska misslyckad kväll. Vi hittade inte varandra förrän efter två och en halv timme och jag ogillar att gå på Promenade des anglais på kvällen för det är blåsigt och en massa killar som börjar prata. Sen letade vi efter ett café men det var jättesvårt att hitta något, de vid promenaden är ju rätt dyra. Vi hamnade på något konstigt turkiskt salon de the på en bakgata som hade jätteskumma bakelser och en väldigt social ägare. Där satt vi och åt en varsin kaka och sen bestämde vi oss för att gå till McDonald's på Jean Médecin för att köpa varm choklad eller något varmt att dricka på vägen hem. Vi kom dit två minuter efter att de stängde!! Kändes så surt och kvällen kändes väldigt förgäves om man säger så.

Nästa gång är det nog en bra idé att planera lite bättre!


tisdag


Jag fick en smärre chock idag när jag gick förbi det lokala boulangeriet och såg att skyltfönstrena var alldeles påskpyntade. Synd bara att man inte kan få äta svenskt lösgodis i det stora fina påskägget i år. Någon som har lust att posta lite lösgodis till mig??

Min vansinnigt goda middag. Var vrålhungrig idag eftersom jag inte ätit riktig mat på ett par dagar när jag legat däckad i feber. Idag köpte jag kyckling och gjorde en liten kompott av följande. Mums!


Jag är i alla fall frisk nu! Hinner inte skriva så mycket mer nu för ska träffa Johanna på en fika men imorgon lovar jag att skriva något lite mer innehållsrikt.

- 4 dagar tills mam+pap kommer!!


a little better

Hade en helt vidrig natt. Hög feber, svettades säkert två liter och kunde bara inte sova. Låg bara och vred och vände mig, gud vad jobbigt det är! Till slut bestämde jag mig för att ta en Ipren trots att jag tänkt vänta till morgonen. Det var ett bra val för jag sov väl fem timmar i alla fall. Pallade bara inte att gå upp och göra mig i ordning till plugget så jag sov resten av morgonen! Det var välbehövligt.

Och när jag vaknade upp sen så var febern borta. Halsmandlarna värker fortfarande däremot. Jaja.

Var tvungen att gå och handla sen för hade nästan ingen mat i kylen. Herrejesus vad dyrt det är här med schampo och sådant. Ni anar inte vad Head & Shoulders schampo kostar till exempel. 80 spänn för en flaska!! Jag köpte de billigaste och det gick på runt 80 spänn för både schampo och balsam. Ändå sjukt dyrt!

Har inte så mycket annat att skriva just nu. Har ju legat däckad på mitt rum de senaste dagarna så har varken träffat de två nya som kommit till våningen eller hängt med i svängarna i övrigt. Hoppas jag träffar någon av dem ikväll, alltid spännande att se vad det är för personer.

På torsdag ska jag träffa Johanna, förhoppningsvis får jag med henne på bio också imorgon eller på tisdag för då är det cinéma réduit i hela Frankrike då det bara kostar 5 euro. Bra att passa på!


feber

Usch... har fortfarande feber. Halsmandlarna är alldeles svullna också. Om jag inte känner mig bättre imorgon så  går jag till en läkare. Har kollat upp en sida med svenska läkare så tänkte gå till någon av dem i sådana fall.

Tur i alla fall att det här återfallet kom nu och inte nästa helg när mina föräldrar kommer. Det skulle varit hemskt! Så förhoppningsvis hinner jag få penicillin ifall jag inte blir bättre och då tar det ju bara ett par dagar innan man är frisk.

Brrr... tänker inte ens lämna residenset idag. Vill bara ligga under filten hela dagen.

musée d'art moderne

Tyskan Vera, holländskan Elena (inte hon som bor på min våning) och colombianskan Lina.




Hehe.


i don't feel good


Har blivit sjuk igen. Mitt immunförsvar måste vara kasst! Började få känningar till feber på förmiddagen och nu sitter jag här med feber och är supertrött. Gick till ett museum med tre andra tjejer idag men sen brast ju febern ut. Usch! Det är verkligen hemskt att gå omkring när man inte mår bra. Efter ett tag vill man bara lägga sig ner på golvet och sova.

Till råga på allt blödde jag näsblod imorse. Tänkte först att någon artär brustit men nu när jag även fick feber (igen) så kanske det hänger ihop. Bör jag gå till en läkare? Hur funkar det med det där sjukvårdskortet jag har, slipper jag betala? Men jag är ju lite hypokondriker och nu kan jag inte sluta tänka på cancer och alla möjliga dödliga sjukdomar så tror nog jag inte kommer kunna slappna av om jag inte går. Någon som vet hur det funkar med kortet?

Får se om det går över imorgon först och främst. Skönt är det i alla fall att det är helg så att jag inte behöver gå upp tidigt imorgon bitti. Men samtidigt tråkigt att jag inte kan följa med ut ikväll eftersom jag var väldigt sugen på det.

Enda trösten är att vi gick förbi godisaffären där de säljer lösgodis i stora tunnor på hemvägen och köpte med oss godis. Så jag kan trösta mig med det. Är inte ett dugg sugen varken på att laga eller äta mat just nu eftersom febern liksom tar över fokus.

bilder från johannas kamera




'

Tydligen hade Johanna tagit en hel del paparazzibilder när vi var på väg upp till slottet.


nä, jag stannar hemma

Orkar bara inte gå ut. Var ju ute i onsdags och imorgon ska vi ut igen så det räcker för mig. Jag sov lite under åtta timmar i natt men ändå kändes det som att bli ryckt rakt ur djupsömnen när jag vaknade. Så inatt vill jag sova ända tills jag vaknar.

Dessvärre ska det regna hela helgen står det på alla väderprognoser! Så får se vad man kan hitta på då...


freeeedag!

Halleluja! Inte för att jag sliter sådär jättehårt under vardagarna direkt... Men ändå! Jag har precis kommit hem från att ha sprungit runt hela dagen på stan. Är helt slut. Fattar inte hur jag ska orka gå ut ikväll men det ska nog gå! Egentligen skulle de svenska tjejerna följt med ikväll men det verkar inte som att de kunde så de följer med imorgon istället.

Annars har jag inte så mycket att uppdatera om. Jo, förresten. Vi har en ny vikarie nu (vår lärare är borta två veckor), och innan idag har vi haft en helt underbar lärare som hette Nicolas. Han var nog den bästa läraren jag haft någonsin! Så otroligt karismatisk och bra på att styra lektionerna men på ett demokratiskt sätt.

Och idag. Ja, idag hade vi en ny vikarie vid namn Miguel. En hemsk människa! Jag hatar honom verkligen och jag är inte ensam om det. Jag och den engelska tjejen Alice spenderade hela rasten med att prata skit om honom för han är så vidrig. Han började lektionen med att säga att han inte tyckte det var någon idé att vi introducerade oss för det tyckte han var "tråkigt". Istället spenderade vi hela morgonen med att prata om honom och hans liv. Han styrde upp en lek där vi skulle gissa mellan tre påståenden vilket som var falskt. Det märktes hur han riktigt njöt av att vara i centrum och svara på frågorna. Sen hade han en sån otroligt sarkastisk ton hela tiden och ibland framstod det som att han gjorde narr av oss när vi inte förstod. Om någon sa något lite konstigt så brast han ut i gapskratt åt den personen. Verkligen den värsta sortens lärare! Det var helt som natt och dag om man jämför med Nicolas. Där hade vi så otroligt kul och skrattade oss igenom lektionerna samtidigt som vi lärde oss en massa. Men nu får man sitta och lida igenom lektionerna och jag tvivlar på att jag kommer lära mig något under tiden.

Det värsta är att vi kommer ha honom hela nästa vecka också förmodligen. Blä!

sa jag att jag var röd?


underbar torsdag


När jag låg och solade innan jag träffade de svenska tjejerna stötte jag på två underbart söta leksjuka Jack Russel terriers som jag inte kunde sluta titta på för de var så söta.

Några gatumusikanter i Vieille ville





Johanna och Sofie


Sofie


En härlig överraskning när jag kom hem var att vi fått nya köksmöbler...


...och en helkroppsspegel! Hurra! Ignorera gärna hur trött jag ser ut.

Idag träffade jag de svenska tjejerna efter lektionen. Låg och solade en bra stund innan dess och än en gång ser jag lite ut som en kräfta på dekolletaget... får nog ta och smörja in mig där nästa gång! Sedan möttes vi och åt lunch och efter det gick vi upp till chateau:et med den fina utsikten. De hade aldrig varit där förut så det var ju något de måste se.

Kom sedan tillbaka till skolan och vi hade fått nya köksmöbler! Hurra hurra. Ser mycket fräschare ut i köket nu. Dessutom har vi äntligen fått helkroppsspeglar så man kan se hela sig på morgonen och inte bara en halvmeter genom badrumsspegeln... Är rätt trött nu däremot, var ju ute igår och trots att det inte blev överdrivet sent så känner jag mig lite seg. Ska vila en stund snart!

Imorgon ska vi till Wayne's, de svenska tjejerna ska komma till residenset innan så det blir trevligt! vi blir nog ett ganska stort gäng som går ut.

Men nu längtar jag fruktansvärt mycket till nästa helg då mina föräldrar kommer på besök! Ska bli så himla mysigt och jag har gjort upp ett litet schema på ställen vi ska besöka. Hoppas nästa vecka går snabbt!!


kvällsinlägg

Har precis varit och firat St Patrick's day med ett gäng från residenset på ett ställe som heter Check Point. Det var kul! Men vi skulle egentligen gått till Wayne's men det var proppfullt så vi fick inte plats. Check Point går jag däremot inte till många fler gånger för killarna där var ganska obehagliga. Väldigt närgångna och skumma.

Det blir en del utgångar den här veckan känner jag på mig för på fredag ska vi till Wayne's och då ska även de svenska tjejerna jag lärt känna med! Så det kan nog bli väldigt kul. Sen skulle folk från residenset till en klubb jag inte varit på på lördag och då tror jag att jag hänger med. Om jag inte är alldeles död sen fredagen vill säga...

Nästa utmaning blir i alla fall att orka ta sig upp imorgon bitti. Önska mig lycka till!

by night



Igår var jag ju och träffade den svenska tjejen jag haft kontakt med plus en annan svenska och en kanadensisk tjej. Det var jättetrevligt! Den kanadensiska tjejen var lite märklig dock och henne vet jag inte om jag klickade så bra med. Men de andra två var väldigt gulliga. Alla tre var au pairer.

Vi gick mest omkring, först längs promenaden och köpte sedan glass på Fenoccio i gamla stan. Det visade sig att den andra svenskan, Sofie, bor på Värmdö! Alldeles nära mig alltså. Världen är inte så stor som man tror. Eftersom Johanna har tillgång till bil så bestämde hon och jag oss för att göra någon utflykt i helgen. Ska bli kul att komma utanför Nice lite! Så vi får se vad det blir för destination...


nödvändig shopping


Jag vet inte hur länge jag tänkt på att jag måste köpa en nagelsax så nu gjorde jag äntligen slag i saken. 3 euro är ju inget rån direkt. Köpte även en fuktgivande ansiktscreme som jag behövde, det verkar vara ett bra märke med neutralt ph-värde för känslig hy. Och så hittade jag äntligen en ögonbrynspenna i exakt den färgen jag letat efter! Den är ljusare än på bilden och är i perfekt ljusbrun nyans till mitt blonda hår. Nåt franskt märke som heter Rouge Baiser.

tisdag

Det blev ett litet missöde igår eftersom Johanna, den svenska tjejen inte hittade med bilen! Så vi bestämde oss för att träffas ikväll istället. Med oss kommer även en annan svensk tjej och en kanadensisk tjej som Johanna träffade på sin kurs. Ska bli jättespännande! Vi ska träffas runt halv nio ikväll, lite sent men hon jobbade till åtta idag. Får se vad Nice kan erbjuda såhär en tisdagkväll! Förhoppningsvis finns det några cafeer öppna, annars får vi väl se vad som faller oss in.

Imorgon har jag faktiskt ett möte med en au pair förmedling. Ska dit för att se om det kan finnas någon möjlighet att få ett jobb i en familj under sommarmånaderna. Hon på förmedlingen trodde inte det skulle vara några problem så vi får väl se. Jag är öppen mot andra städer/byar här på kusten men vill ju gärna vara i Provence. Har till och med för mig att agenturen var specialiserade på just "Côte d'Azur" så de har bara familjer här i trakterna.

Får se vad jag kommer med för nyheter imorgon alltså!


la cuisine


Jag har nog inte visat bilder på köket så tog några bilder häromdagen. Inget speciellt alls men helt funktionabelt! Väldigt rymligt och ljust så det finns absolut inget att klaga på. Dessutom är det fint med balkongen man kan sitta ute på och utsikten över innergården.

Förresten måste jag säga att jag haft sån himla tur med mitt rum. För det första så kan man ju ha rummet åt andra hållet, det vill säga åt en trafikerad väg. Då kan man knappt ha fönstret öppet för det är mest billjud man hör då och man har ingen utsikt över innergården. Sen så har jag ju mitt dubbelrum! Så de andra (utom några enstaka som har det som jag, pga brist på enkelrum) har ett rum som är hälften så stort, och ingen utsikt mot den fina trädgården. Ibland slår det mig att jag haft rätt mycket flyt på den punkten!


je suis allée à la laverie

Idag har jag tvättat en massa och pluggat lite. Jag gick till en tvättomat, ett "laverie" som ligger jättenära men dessvärre kostar ju litegrann. 4 euro per maskin och sen ytterligare för torktumlaren. Det gick på över 100 spänn, dyrt! Oftast tvättar jag för hand för att slippa betala men hade en massa handdukar och sånt och det är lite svårt att få plats med i handfatet. Dessutom tycker jag det är så otroligt träligt att handtvätta... det är något jag inte kommer sakna när jag åker härifrån!

Imorgon ska jag faktiskt träffa en svensk tjej som jag fått kontakt med via internet. Hon bor i Tourettes-sur-Loup som är en bergsby strax utanför Nice och jobbar som au pair där. Vi ska träffas vid tolv när jag slutat och äta lunch. Ska bli trevligt! Mer om detta imorgon alltså.

en dag på stranden


Ser ni båten i bakgrunden? Den går till Korsika och Sardinien!

Jag har legat på stranden flera timmar idag, jag svettades nästan! Kvinnorna bredvid mig låg i bikini... lite väl tidigt kan tyckas, men det var verkligen varmt idag! Märkte riktigt hur solen stekte och jag har till och med bränt mig lite på halsen.

Blev så himla sugen på glass sen så jag köpte en McFlurry på Donken. Trots mycket beklagelser över fransmännens framfusighet i bloggen hittills måste jag ändå ge dem kredd för att de är så otroligt mycket mer gentlemän än svenskarna. Till exempel låter en gå före i kön och sånt där. Små gester som gör att man blir på bra humör.

lördagmorgon


Inte helt fel att börja dagen med en kopp te ute på balkongen.

fête de repas


Alice från England, Teiko från Japan och Federica från Schweiz.




Det här är vårt klassrum! Läraren Renault är till höger.

Vilken trevlig skoldag jag haft! Idag hade vi som sagt en matfest då alla tog med sig mat från sitt land (försökte, åtminstone). Jag hade med mig köttbullar, ballerinakakor och Ahlgrens bilar. Tror allt var uppskattat! Köttbullarna från restaurangen var faktiskt jättegoda. Själv provade jag tofu, en konstig japansk rätt och en väldigt stark korv, schweizisk choklad från Lindt (höjdpunkten) och Quiche, en god fransk rätt som är lite som en ostpaj som Renault hade gjort.


min dag


Tog en annan väg till strandpromenaden och gick på några mindre gator med Chanel, Armani, Maxmara och Louis Vuitton.


Jag vet inte vad den här parken heter men jag kommer i alla fall ihåg den jätteväl från när jag var i Nice i nian. Den ligger ungefär vid gamla stan. Som ni ser var det strålande väder idag!



Det är så fint i hamnen!

Butiksdelen i den skandinaviska restaurangen Fjord, 21 rue Francois Guisol. En massa svenskt godis, kakor, mat och dryck.

Det fanns en massa sill och olika fisksorter. Men den färska laxen var svindyr och sillen var jag inte säker på att de andra skulle vara särskilt förtjusta i...

Så jag köpte ett halvt kilo köttbullar, Ahlgrens bilar och Ballerinakakor. Butiksinnehavaren insisterade på att alla fransmän var galna i Ballerinakakor.

Sån här fin utsikt har man när man går tillbaka.

Bilderna jag tog innan den äldre herrn började prata med mig.

Jag avslutade dagen med en lunch/middag på Brioche Dorée. Högst upp har man bästa utsikten och kan spana på folk utan att de ser en...

Jag fick mig en rätt lång promenad idag även fast jag var dålig. Konstigt nog kändes det som att näsan löstes upp lite när jag kom ut och det kändes lite bättre ett tag. En promenad gjorde nog ingen skada!

Det var inte särskilt svårt alls att hitta till den skandinaviska restaurangen, den låg precis vid hamnen. Nu återstår att se om köttbullarna jag köpte med mig faktiskt smakar som svenska köttbullar! Butiksinnehavaren var i alla fall väldigt trevlig och vi pratade rätt länge. Det är först nu som jag märker att jag kan prata mer och är inte lika rädd för att göra fel. Det är kul när man kan ha långa konversationer med folk och märker att det faktiskt flyter på bra! När man inte vet ett visst ord är det lätt att "gå runt" ordet och förklara på ett annat sätt, vilket man blir bättre på ju mer man får öva på det. För nästan alltid går det att förklara en sak på flera olika sätt.

Haha, sen hände en ganska rolig sak. Jag satte mig i en liten park där det finns några bänkar, i slutet på gamla stan kan man säga. Väldigt mysigt ställe. Satt där och tänkte ta det lite lugnt men sen kom det en äldre herre i 70-årsåldern och satte sig på bänken bredvid. Till sist frågade han "Vous êtes francaise?" och flyttade sig närmare mig och jag svarade att jag var från Sverige men pratade lite franska. Ja, sen slutade det med att jag satte mig på hans bänk och vi pratade en stund. Han frågade mest vad jag gjorde här och sådär. Vi pratade lite om Sverige och Frankrike och han tyckte jag pratade jättebra franska vilket var kul att höra. Kände mig faktiskt riktigt duktig för vi satt och pratade ett bra tag och det var inga problem alls att förstå varandra.

Sen till det roliga med det hela. Efter ett tag så frågade han om jag hade ett telefonnummer. Jag blev lite chockad så jag svarade bara "jaaa...?" inte skulle han väl fråga efter mitt nummer ändå, en 70-plussare? Så sa han "om du vill att vi ska ta ett glas någon dag?" hahaha, jag visste inte hur jag skulle reagera. Tog det mest som att han skojade, men det verkade inte som att han gjorde det. Jag bara sa "nej, det är bra..." och sedan blev det en väldigt pinsam tystnad. Jag sa att jag var tvungen att gå hem och lägga maten i kylen och han skulle till sin bil så vi gick skilda vägar.

Haha, vilken knäpp en! Han var säkert 75. Vad trodde han egentligen, att jag skulle vilja ta en drink med en som är mer än 50 år äldre? Fransmännen har i alla fall ingen brist på självförtroende...


11 mars

Det är helt galet vilka nysningar man får ibland när man är såhär förkyld. Man blir ju helt mörbultad efteråt, känns som att man varit i en trombon!

Förkylningen är alltså inte bättre idag... Tror däremot jag blivit av med hostningarna, så det är ju ett plus. Men näsan rinner och ögonen är svullna. Känner mig inte särskilt fräsch alls! Dessutom är det så fint vädet ute men jag tror jag väntar lite med att njuta av solen. Just nu dränker jag mig bland pappersservetter tills förkylningen är ur kroppen...

Däremot måste jag ta mig till hamnen idag för att gå till den skandinaviska restaurangen Fjord. Det är nämligen så att jag har kontakt med en tjej som jobbar där och jag ska dit och köpa med mig lite svensk mat till vår fête på efter lektionen imorgon. Ska bli lite spännande att se hur det ser ut där! Kan nog vara bra att få lite frisk luft också. Det är en underbar promenadväg dit också längs med hela stranden, så jag klagar inte.

näsdukar och värdelös nässpray


Det består min vardag av just nu. Näsan rinner konstant och jag sitter just nu med två papperstussar i varje näsborre.

Sen är näsan helt totalt igentäppt också så varje gång jag sväljer får jag lock för öronen. Kan inte känna ens en uns smak av det jag äter, supertrist! Egentligen borde jag typ äta nåt supernyttigt bara för det... typ grönsaksröra, hehe. Men jag kan alltså inte snyta mig heller utan får dras med denna jäkla förkylning utan att kunna göra något åt den.

Jag var på ett pharmacie (apotek) tidigare idag och köpte nässpray. Hade förhoppningar om att den till och med skulle vara ännu starkare än den hemma och lösa upp näsan totalt så jag äntligen skulle få känna lite luft genom näsborrarna! Men nej, den var helt värdelös. Tror till och med att den gjort näsan mer täppt, på allvar! Jag tror jag har sprutit cirka tio sprut i varje näsborre sammanlagt och näsan är om möjligt mer täppt än förut. Hur gick det till? Kvinnan på apoteket erbjöd även tabletter men det verkar ju jättekonstigt att det ska hjälpa mot täppt näsa...

Misstänker att jag inte får i mig så mycket vitaminer och mineraler här. Men sen är det även två andra på min våning som är sjuka så det är rena rama sjukstugan här. Antar att det är samma sak som går. Tog till och med på mig ullkappan när jag gick ut och det var jag glad över, den värmde skönt. Det är faktiskt inte mer än 8 grader nu så det är inget vidare. Dessutom är rummen kalla så man ligger konstant under filten.

Får hoppas att jag känner mig bättre imorgon för det är så himla jobbigt att vara på lektionen när näsan rinner och huvudet känns tungt. Man orkar bara inte koncentrera sig och känner sig allmänt förvirrad.

je me sens mieux après une tasse de thé


Efter min första kopp te sedan jag kom till Nice har jag insett hur mycket jag saknat mitt tedrickande. Har köpt tepåsar så nu ska jag fortsätta med min mysiga kvällssyssla här nere. Jag vet inte vad det är med te men det är nästan lite terapeutiskt med en rykande varm kopp sådär på kvällen, när man myser under filten. Att jag sedan har en oläst Elle är inte heller fy skam!

Känner faktiskt att febern/förkylningen dämpas lite tillfälligt av det också. Nu ska jag mysa lite till och öva franskan med tidningsläsande.

Har hört att vädret är fint i Stockholm förresten? Här i Nice har vi ett riktigt bakslag med kanske max tio grader på dagarna och mulet väder. Men det kanske är lika bra att det kom nu när jag ändå känner mig lite krasslig.


getting sick again?

Antingen är det något i mitt rum som gör mig sjuk eller så går mitt immunförsvar på lågvarv just nu. Tror nämligen att jag börjar bli sjuk igen. De senaste dagarna har jag hostat en massa och känt mig som irriterad i luftvägarna. Nu har istället näsan börjar rinna och jag känner mig alldeles trött och seg. Huvudet känns som att det väger bly. Har liksom lite ont i bihålorna också. Jättekonstigt.

La mig och sov på eftermiddagen för jag kände mig alldeles seg i huvudet. Det enda som lockade var sängen. När jag sen kom ut i köket och skulle äta middag träffade jag venezuelaren som även han blivit dålig! Skumt. Tänkte att eftersom jag var sjuk när jag kom hit så borde jag väl få slippa det på ett tag. Men så verkar det inte funka... 

Vet inte om jag har feber nu men enligt mina egna mätningar så känns det så. Får se hur jag känner mig imorgon helt enkelt, annars är det väl bara att pallra sig ner till lektionen som vanligt. Knaprandes en ipren.


måndag, vecka fyra (?!)



Herregud, det är min fjärde vecka här. Helt galet!

Det har inte hänt sådär jättemycket idag, mest vardagen här som rullar på. Vi har så sjukt kul på lektionerna i den här klassen för det är ett helt gäng kineser och de är så otroligt underhållande. Sen är läraren Renault så typiskt fransk och komisk på många sätt. Ibland säger han saker på fullaste allvar som får mig att riktigt skratta inombords. Som idag när vi läste horoskop i Metro (som även finns här) och han redogjorde för sina vänner och familjemedlemmar och deras personligheter enligt horoskopen. "Oui, mais les scorpions... ils sont un peu timide" och gav exempel på sina vänner som var si och så och att alla som hade samma stjärntecken var precis likadana. Haha! En 45-årig man som tror fundamentalistiskt på horoskopen i Metro...

I alla fall så ska vi ha en liten fête på fredag! Alla ska ha med sig något i matväg från sina respektive länder. Det började med att vi ville att kineserna skulle göra vårrullar vilket de gick med på, sedan kom vi på att alla skulle ta med sig något. Den japanska tjejen åker nämligen hem på fredag så det blir en liten goodbye-fête. Frågan är nu vad jag ska ha med mig? Jag har följande förslag...

För det första har jag kontakt med en svensk tjej som jobbar på en skandinavisk restaurang i hamnen. Tänkte gå dit och kolla om de har något för vi har ändå pratat om att jag ska komma förbi! Hoppas de har något man kan köpa med sig. Sen har jag ju även min svenska kontakt i min förra klass... :) Det vill säga den äldre mannen som jag brukar prata med på rasterna. Hmm hmm... han har ju en fru minsann! Och de har med säkerhet en ugn... Får se vad detta kan leda till!

Uppföljning kommer!


the oscars: de finaste klänningarna

1. Sandra Bullock


2. Kristen Stewart


3. Cameron Diaz
 

4. Zoe Saldana


5. Elisabeth Banks

 


les magazines

Jag köpte två tidningar igår och blev glatt överraskad när jag skulle betala då jag insåg hur mycket billigare de är här än hemma. 20 spänn för Glamour och runt 10 kronor för den andra. Det är ju ingenting! Vilket är perfekt eftersom det är jättebra övning att läsa tidningar.

Nu öser det ner regn här! Det blåste rejält i natt och jag vaknade flera gånger av att de där solskydden dunkade in i husväggarna hela tiden. Stannar nog inne idag tror jag. Det är rätt svalt i rummet här när det är "kallt ute", så sitter ofta och småfryser. Det blir nog skönare sen när graderna stiger...


mysigt


Det går ju bara inte att inte vara på bra humör när man går hemåt och det ser ut såhär. Älskar det här kvarteret!

parentes


Mamma och pappa, såhär nära är hotellet ni kommer bo på. Ni ser den röda porten där framme till höger? Yep, thats it! Det bokstavligt talat ett stenkast ifrån.

hundkläder


En grej som är lite skum här är att så många har kläder för sina hundar. Det kan mycket väl vara för att en del folk är lite fåfänga här men det ser så sjukt kul ut med små tajta tröjor till minihundarna. Inget tycker att det är konstigt heller utan det är som den mest normala saken i världen att hundar har kläder.

fredag + äckliga marockaner

Jag måste verkligen klippa mig snart!! Vågar jag det här? Det ligger ett par frisörsalonger på gatan med unga tjejer som själva har snygga frisyrer så det skulle man kanske våga sig på. Kanske om en vecka eller två. Mitt hår är så tjockt så om jag inte tunnar ut det i längderna så blir det bara som en tjock man nedtill, det ser inget vidare ut. Volym på helt fel ställe. Ångrar nu att jag inte klippte mig precis innan jag åkte...

Jag låg en stund på stranden idag. Det värsta med att ligga på stranden är bara att man inte kan ligga en kvart utan att det kommer nån äcklig typ. Det är många marockaner (eller tunisier, ser ingen skillnad) här och snart kommer jag spy så fort jag ser en marockan för de som är här är så rentav äckliga. Står och glor helt ogenerat eller börjar prata med en på gatan. Idag var det en gubbe som la sig tio meter ifrån mig och när jag tittar dit ser jag att han ligger där och glor. Han tittar inte ens bort när jag ser honom, det är det som gör mig så sjukt irriterad. Det är som att det är vissa typer som bara går och letar efter tjejer de tror är ett "lätt byte". Blir så arg på sånt nuförtiden så bara reser mig upp och går. Jag överdriver inte när jag säger att nästa gång nån sån börjar prata så kommer jag skrika "laissez-moi sil vous plaît!!" kan de inte fatta att man vill vara ifred? Har de hört talas om integritet någon gång? Man lägger sig på stranden för att vara IFRED och njuta. Och så kommer de och tar ifrån en den rätten så att jag tvingas gå därifrån.

Har verkligen fått en helt annan förståelse för fransmännens syn på invandrare nu när jag är här. Det släpps ju in många invandrare här på grund av asylpolitiken och jag förstår verkligen att det är ett stort problem. De är helt annorlunda än fransmännen och jag kan faktiskt känna att de förpestar tillvaron. Många är kriminella och de behandlar kvinnor på ett väldigt respektlöst sätt. Personligen skulle jag känna att Nice vore en mycket trevligare stad utan många av invandrarna från mellanöstern.

un vaurien

Idag har jag lärt mig ett mycket värdefullt ord, nämligen vaurien. Valoir (vara värd) + rien (ingenting) = vaurien. Används enbart för killar för att beskriva någon som är en dålig person. Väldigt användbart.

Tänkte förresten ge er en liten rapport om de andra eleverna i min klass. Det roligaste med att plugga på en språkskola är helt klart alla kulturskillnader mellan folk. Mest udda är asiaterna, och då framförallt kineserna. De flesta är stenrika och alla har små minidatorer istället för anteckningsblock. En del killar bär svart nagellack och många har Louis Vuitton-väskor som laptopfodral. Är man utan iPhone är man typ inte kines. Haha ja, listan kan göras lång.

Sen har vi även en japansk tjej som är väldigt tyst och när hon väl pratar, väldigt förvirrad. Hon låter lite som en åttaåring och ger alltid osammanhängande svar som ingen förstår. Vi har också en mamma från Schweiz, en tjej från England och en från Italien. Läraren heter Renault och han har en tvilling som också är lärare på skolan.

Voilà, nu har ni fått en liten redovisning av klassen!


wonderful dinner...


Maten på bilden är inte den jag lagade, vilket ni säkert förstår...

Åh, åt en sån himla god middag! Vad mycket roligare det är att äta middag när man faktiskt lägger ner lite mer tid på den. Har typ ätit soppa eller ägg till middag de senaste dagarna så det var så sjukt gott med "riktig" mat. Gjorde pasta med en färdig tomat och basilika-sås från Barilla (haha ja, det är så nära riktig mat jag kommer just nu). Sååå gott. Till det åt jag en bit baguette. Kändes rätt franskt i all sin enkelhet.

Åt tillsammans med brasilianskan, som inte alls är italienska som jag tidigare sagt utan bara bor i Milan, och irländaren. Irländaren är typ 60 bast och han sa själv att han inte skulle stå ut att bo här längre än två veckor. Vilket jag kan förstå eftersom han är en av få som är över 30 så han kanske inte trivs bland alla ungdomar. Hans son ska tydligen gifta sig med en fransyska och han ville därför lära sig franska. Brasilianskan är typ eventplanner för ett yachtföretag och reser mycket. Låter som att hon har ett väldigt ballt jobb som jag inte skulle tacka nej till!

Ja just det, jag var ju på bio idag. Såg Avatar med fransk dubbning. Hmm... ja, filmen var bra och jag förstod större delen men en del detaljer förstod jag inte riktigt. Får nog se om den i original hemma sen. Men det var minst sagt bra träning! Och lång var den, nästan tre timmar. En extralektion i franska minst sagt.

Förresten har det varit lätt storm här idag, paraplyet bara vek sig åt alla håll när jag var ute. Alla kläder for åt både höger och vänster och strumporna blev dyblöta genom stövlarna. Inte så trevligt! Och självklart var det ju proppfullt på biosalongen idag bara för att det var så dåligt väder. Jag som trodde det skulle vara dött när jag gick på bio halv tre, där hade jag fel.

Avatar!


Yes, nu har jag bokat biobiljett till Avatar! Första gången jag går själv på bio, haha. Har velat se Avatar superlänge och det är så dåligt väder idag ändå. Ska bli mysigt att krypa ner i biosalongen! Halv tre börjar den. Tydligen är den i 3D så jag får sitta där själv med mina snygga brillor...

Den 23, 24 och 25 mars är det även speciella dagar i Frankrike då biobesöken bara kostar 5 euro. Perfekt! Bor ju jättenära flera biografer så då ska jag passa på.


my own private idaho


Jag köpte den här filmen i en billig dvd-shop förra veckan. Har hört mycket bra om den så har varit nyfiken på den ett bra tag. Sen älskar jag ju Keanu Reeves och så har jag inte sett någon film med River Phoenix som ju dog i 20-årsåldern.

Känner på mig att det är en film i min smak! Den ska tydligen vara riktigt sorglig så det ska bli mysigt att försvinna lite ett tag. Har dock aldrig sett en dvd i datorn så hoppas jag lyckas...

kulturskillnader

Måste berätta en lite märklig sak som jag funderat på sen lektionen idag. Det har lite att göra med kulturskillnader mellan våra länder. Jag har ju en ny klass nu och av någon anledning kom vi in på följande ämne. Nämligen om det är regel på att man måste duscha naken i omklädningsrummet innan man går ner i bassängen i badhuset. Haha, fråga mig inte hur vi kom in på detta ämne men läraren verkade vara väldigt fascinerad över att när han var i Danmark så kollade alla konstigt på honom för att han hade badbyxorna på sig. För här i Skandinavien är det ju liksom vett och ettikett att man är ren innan man går ner i bassängen. Det har ju med hygienen att göra och att ingen ska vara smutsig när den går ner i badet.

I Frankrike (och många andra länder) är det å andra sidan regel att man INTE får vara naken i duschen. Alla andra verkade ha en helt annan uppfattning än mig och verkade tycka det var konstigt så som vi har det. Läraren sa även att barnen kunde få tramautiska upplevelser med sig i vuxen ålder om de såg okända nakna kroppar i omklädningsrummet.

Hahaha! Är det inte det roligaste ni hört? Jag tänkte verkligen "Hörde jag rätt?!" när han sa det. Traumatiska upplevelser för att man ser lite nakna kroppar? Det är så himla långt ifrån vårat tänkande om naturlighet som vi har här i Skandinavien. Här tycker vi ju bara att det är sunt om barn ser lite nakna kroppar, det är ju så vi ser ut. Det är snarare bara bra om barn får lära sig att alla ser olika ut och att det inte är något konstigt med det. Det roliga var att alla typ nickade och verkade instämma i hans uttalande. Jag orkade inte riktigt ge mig in och argumentera men kunde inte låta bli att skratta lite inombords och tänka "det här skulle de höra där hemma".

Jag har då sett många nakna kroppar i duschen i omklädningsrummen som barn och inte är det något fel på mig! Fransmännen däremot...


från i söndags


Jag, Janice (Malaysia), Willemijn (Holland) och Henrik (Österrike).

Eeehh ja... haha

Carlos från Spanien i mitten.

Hittade några bilder från Facebook från när vi var ute och gick i söndags.

lundi


Jag hittade havregryn på Monoprix!


Sååå gott... havregrynsgröt med en klick svartvinbärssylt till lunch.

Köpte även ett, tydligen tyskt fullkornsbröd som var väldigt gott. Fullt med fibrer!

Sådär, nu har jag fyllt kylen med lite nyttiga saker. Ägg, juice, bananer, till och med gröna ärtor. Och så fullkornsbröd och havregryn. Sen har jag även soppa i kylen. Nu klarar jag mig åtminstone en vecka!

Jag var ju i en ny klass idag, och gällande svårighetsgraden kändes det mycket bättre. Läraren var kanske inte sådär jätterolig, men det står man väl ut med. Det var i alla fall trevliga klasskamrater om än något underhållande. Det var flera asiater och man kan tro att det är fördomar men de är verkligen så sjukt mycket konstigare än alla andra. Antingen är de jättepratiga och fnissar åt allt och alla, eller så är de dödstysta med ett konstant gravallvarligt uttryck i ansiktet. Förstår mig inte riktigt på dem...

RSS 2.0