Smultronställen

Gorges du Verdon

Cinque Terre

 
Jag är riktigt sugen på att åka på någon liten utflykt i sommar och se något nytt, naturskönt ställe. Det finns så otroligt många fina, undangömda ställen bara några timmar bort från Nice. Några ställen jag är sugen på är  Gorges du Verdon och Cinque Terre. Den förstnämnda har bland annat utnämnts till ett av världens vackraste platser. Bilderna kan ju tala för sig själva...

Sommar!


Vert turquoise

Den här fina salladsskålen köpte jag i Sverige. Är så himla nöjd med mitt köp! Älskar denna mintgröna/ljusturkosa färg och längtar riktigt efter att göra en stor somrig sallad att servera i.


Nice-frågor

 
Jag fick lite frågor av en läsare som undrade hur Nice är att bo i och hur det är att plugga/söka jobb här. Så jag tänkte ägna det här inlägget åt det, så svarar jag på alla frågor samtidigt. Har jag glömt något, hojta gärna till!
 
Nice som stad.
Som en del av er vet så kom jag ju hit för att läsa en tremånaders språkkurs i franska på en språkskola. Jag var mest övertygad om att jag ville till södra Frankrike, men valde mellan ett gäng olika städer. Att det blev just Nice var nog främst för att jag varit här innan när jag gick i högstadiet, och verkligen gillade staden. 
 
Det enda negativa jag egentligen hade hört om Nice innan var att det var mest gamlingar och pensionärer här och ingen rolig stad för ungdomar. Fast den personen som sa det visade sig ha helt fel! Nu är Nice ingen tvättäkta studentstad som till exempel Montpellier eller Paris, men det är jättemycket ungdomar här året om och många som åker hit på språkresor, för att jobba eller helt enkelt bo här. 
 
Det finns inte oerhört mycket nattklubbar i Nice, här är det ber barliv som gäller, men charmen med rivieran är ju att man så lätt kan åka över till de närliggande städerna när man vill. Det är lite som att ha det bästa av alla världar inom räckhåll. Nice har ett ganska litet centrum, men jag tycker ändå man inte behöver så mycket mer - här har man ju strand, shopping, myllrande kvällsliv, kultur och god mat. Det faktum att centrumet inte är jättestort är faktiskt fördel, för man har lättare att lära känna staden och folk eftersom det inte är lika stort och anonymt.
 
Fick också en fråga om det är turistigt, och jaa, under sommaren är det ju det. Men vilken fransk kuststad är inte det under sommaren? Det är inget som jag stör mig på i alla fall och det känns ju aldrig som att komma till Kreta liksom. 
 
 
Att lära sig franska!
Okej, vi är många som läst franska i högstadiet och vi vet alla att det inte nödvändigtvis leder till några större språkkunskaper. Personligen var franska mitt favoritämne i skolan och språk har alltid varit lite det jag känt att jag varit riktigt bra på. Så för mig var det lite självklart att fortsätta lära mig franska när jag gick ut gymnasiet, frågan var bara mest HUR. Men efter lite reflekterande bestämde jag mig för att läsa en språkkurs i Nice. Jag bokade resan via Avista, eftersom de hade överlägset bäst priser då. Man kan dock boka kursen direkt via skolan om man vill slippa en del extrakostnader, men det blir då lite krångligare och man måste skicka in en del papper själv. 
 
Skolan jag valde är en privat skola och heter Azurlingua, och jag valde att bo på residenset som låg i samma byggnad som skolan. Jag var jättenöjd med den skolan! Tyckte den var gullig och personlig och jag älskade att bo tillsammans med andra studenter på det sättet. Dock måste jag påpeka att min franska inte tog några stormsteg under den tiden direkt. Vi studenter pratade ju mest engelska med varandra... Men så länge man pratar franska man går ut på stan och på lektionerna så lär man sig en del ord.
 
Jag vet även att Mälardalens högskola har en franskakurs varje år som läses på plats i Nice, den är dock ganska svår att få plats på, då den är extremt populär! Har dock ett par kompisar som läst den och tyckt den varit bra. Enda nackdelen har varit att hela deras klass är svensk... så det blir mest svenskpratande dessvärre.
 
Gällande pluggadet finns det många vägar att ta till för att läsa franska. Men det viktigaste är egentligen att man verkligen vill lära sig språket och att man inte tar till engelska när man är ute på stan och i affärer. Det är just när man vågar prata som man lär sig! Jag hade dessutom tur som träffade min pojkvän ganska tidigt (även ett hett tips för er som vill lära er franska, hehe) så för min del så gick det ganska snabbt med språket. Efter bara ett halvår hade jag redan en helt okej nivå och sedan blev det bara lättare och lättare, mycket på grund av att jag var au pair hos en fransk familj och senare även började jobba här.
 
Mina bästa tips för att lära sig språket:
 
  • Prata engelska så lite som möjligt. 
  • Umgås med fransmän och försök att integrera dig samhället, istället för att umgås enbart med utflyttade svenskar eller andra språkstudenter.
  • Lyssna på mycket fransk musik, läs tidningar och böcker
Men som sagt, den enda rätta vägen är att stanna en längre tid i landet. Kanske stanna lite längre efter språkstudierna? Vilket leder oss till den tredje punkten, nämligen att söka jobb! Jobbar man i Frankrike lär man sig nämligen ganska snabbt språket, då fransmän som bekant pratar väldigt dålig engelska. 
 
 
Att söka jobb
Många tror att man måste kunna flytande franska för att få jobb här,vilket inte riktigt stämmer. Man kan till exempel få jobb på ett av alla hostels som finns i Nice, där det är mest internationell personal och inget krav på att kunna franska. Man kan även söka jobb på någon av de alla pubar i gamla stan där det oftast är engelskspråkig personal. Bra är dock att ha baskunskaper i franska för att inte fastna helt i engelskan, då blir det lätt så att man inte pratar någon franska alls.
 
Man kan även få jobb som au pair. Mitt tips är dock att ta franskalektioner vid sidan av om du inte bor hos en fransk familj. Jag har till exempel bekanta som varit au pair hos svenska familjer och knappt lärt sig en mening franska på ett helt år... Vilket ju är lite trist åtminstone om man kommer hit i det syftet.
 
Kan man flytande eller nästintill flytande franska har man ännu större valmöjligheter vad det gäller jobb. Men lättast är dock ändå att hitta något inom restaurang eller möjligen hotellbranschen. Butiksjobb är smått omöjligt att få om man inte pratar perfekt franska (efter egna erfarenheter). 
 
Min slutsats är alltså - det är inte svårt att få jobb om man är trevlig, glad och inte rädd för att slita lite. Sommarsäsongen kan stundtals vara riktigt påfrestande, men trivs man på sin arbetsplats kan det bli en oförglömlig upplevelse. Ju mindre kräsen du är, desto lättare hittar du jobb. Mitt första var till exempel på en snabbmatsrestaurang. Jag ville mest komma in på arbetsmarknaden här och det var ganska tufft i början men nyttigt!
 
Något som kan vara bra är att fundera över vad du vill ha ut av ditt jobb - vill du lära dig franska kan det vara en bra idé att inte söka till sådana ställen som hostels där det är mycket engelskspråkig personal och där man "fastnar" lite i de umgängeskretsarna. Man integrerar sig mindre då och lever lite som i en expat-bubbla. Men vill man mest ha en kul sommar och träffa likasinnade är det toppen!
 
Sådär, det var mina tips! Tänkte även slänga in ett inlägg om städerna längst med rivieran inom ett par dagar, det är flera som har frågat efter det. Så håll utkik! :)

Victoria's secret

 
 
Köpte två bodylotions - Strawberries and Champagne och Coconut Passion. 
 
Nu när det öppnat på Arlanda i terminal 5, den bästa terminalen för övrigt, så var jag ju såklart tvungen att gå in. Och jag ville knappt gå därifrån! Så mycket underbara bodylotions och underkläder. Den på Arlanda är dock inte jättestor och de säljer inga kläder eller bikinis där. Men ändå kul att det öppnat!

Sverige

 
 
Hej på er! Det var ett snabbt men jättemysigt besök i Sverige jag hann med förra veckan. Det blev grillande, släktmiddag och natursköna promenader. Även om jag gärna skulle velat stanna lite längre, så är jag väldigt glad över att jag fick ett par dagar hemma. Ännu bättre känns det eftersom mina föräldrar kommer hit och hälsar på om ganska precis en månad, så vi behöver inte vänta så länge på att ses igen.

Sondag

Hej pa er! Sitter pa jobbet nu sa det ar darfor jag inte kan anvanda de svenska bokstaverna. Har verkligen inget att gora idag da den storre delen av alla ankomster (en stor svensk skolklass med larare) kommer ikvall. Sa har mest surfat pa olika kandissidor hela dagen...
 
Imorgon ar sista jobbdagen innan jag aker hem till Sverige vilket ska bli saaa skont. Ar ju bara ledig tre dagar fran jobbet sa det blir en kort men intensiv visit. Far anda tva hela dagar i Sverige sa det tyckte jag absolut det var vart! Dessutom spas det gott vader sa battre timing kunde jag ju inte haft (peppar peppar).
 
Pa onsdagen ska jag luncha med mamma i stan och pa kvallen drar jag och pappa till Marsta for att ata med mormor, Anna (och Borje?). Ska bli mycket trevligt! sedan ar mina foraldrar lediga pa torsdagen sa vi tankte val hitta pa nagot da om vadret tillater och eventuellt grilla pa kvallen.
 
Kommer tillbaka hit pa fredag formiddag och borjar jobba igen pa eftermiddagen pa fredag, sa det blir inte mycket vila efter det. Men fredagspassen brukar vara lugna sa det blir nog ganska chill. Pa lordagen ska jag och Seb ut och ata middag med Camilla och hennes nya kille... Ska bli valdigt trevligt. Sa lange sedan jag traffade henne, var langt innan jul! 
 
Sa schemat ar minst sagt fullspackat just nu!

Kvällspromenad


RSS 2.0