Udda fakta om det franska universitetet.

Jag har kommit på en hel del konstiga och udda grejer gällande universitetet här i Frankrike. Tänkte att det kan vara kul för er att läsa! Så, några av sakerna jag tänkt på är:
 
1. Man behöver i de flesta fall inte köpa kurslitteratur. Lärarna baserar allt på egna powerpoints och resten lägger de upp på en dataportal.
2. Föreläsningssalarna är uppbyggda tvärtemot hur de är uppbyggda i Sverige. Fönster på alla sidor är verkligen supersmart tänkt när solen skiner 365 dagar om året och man försöker urskilja något på diaporama-skärmen.
3. Lärarna håller i en mikrofon när de pratar istället för att ha headset. Otroligt oergonomiskt och störande, speciellt eftersom vissa lärare inte lärt sig hur man pratar i mikrofon och låter som att de ska äta upp den.
4. Inga av toaletterna på universitetsområdet har toalettringar...
5. Alla ansökningar sker via papper. Inget sker via internet, och man har tur om man ens får svar när man skickar ett mail till någon av skolans personal. Det gäller att inte ha telefonfobi i det här landet.
6. Eleverna är i genomsnitt mycket yngre än på svenska universitet. De yngsta är 17 år. Genomsnittet är 18-19.
7. Det är tabu att "schhh"-a till någon som pratar mycket. Även om personen pratat oavbrutet i 4 1/2 timme.
8. 50 % av klassen kommer för sent till föreläsningarna (koppling till punkt 6...). Läraren låser aldrig dörren (f.ö så finns inte ens lås på dörrarna) så alla glider in och ut ur salen som om det vore en mataffär.
9. Bland de franska eleverna gäller devisen "hellre anteckna än förstå". Så fort läraren knystar ett par ord dyker alla ner i sina anteckningsblock och antecknar ordagrant. Frågar man dem vad det betyder, är det ingen som har en aning om vad läraren just sa.
10. Klasser är icke existerande. På föreläsningarna är man runt 300-400 elever i en och samma föreläsningssal, det vill säga alla kursens elever på samma gång...
11. Glöm allt vad diskussioner och grupparbeten heter! Här är det läraren som pratar, och eleven som håller tyst.
12. I skolcafeterian säljs rostade Nutella-paninis, pains au chocolats och liknande långsamma kolhydrater. På snackeriet bredvid skolan säljs pommes frittes- och hamburgarfyllda baguetter. Nämner du "sallad" eller "frukt" tittar folk på dig som om du kommer från en annan planet.
 
Påfyllning kommer! Och glöm inte att det här är så det ser ut där jag pluggar... lokala avvikelser kan förekomma.

Kommentarer
Postat av: Pappa

Ha ha ha! lustigt hur det kan vara, dom tror och tycker säkert att allt detta är bra och normativt för denna världen.
Kram
pappa

2012-11-18 @ 01:10:45
Postat av: Christine&Paris

Haha! Läste upp detta för Christophe. Det verkar stämma överens med hur det är här i Paris med ;)
och herregud vad universitetsstudenterna är små! Vi åkte med metron för några dagar sedan och ett gäng tonåringar höll låda. Hoppade, sjöng, skrek, drack ur en 1-liters flaska vodka och betedde sig som om det var en fjortisfest. Lägg till att det var en onsdag kl 12. Jag frågade Christophe varför föräldrana inte har koll på de små 15-åringarna. Fick till svar att de går på univeristet...

Ja, herregud.

2012-11-18 @ 13:47:58
URL: http://christineiparis.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0