från idag


En sån här burk vill jag ha med mig hem från Nice!

Jag var även i den vackra katedralen i gamla stan och tog fina bilder.


Borta på andra sidan hamnen.


Visst ser det lite ut som Shutter Island?

Henrik, österrikaren.

Såhär vackert var det på vägen tillbaka.


Fyrverkerierna. Det var nog en av de häftigaste fyrverkerishowerna jag sett, riktigt mäktigt med musik i bakgrunden.

Är jättetrött just nu och börjar få lite huvudvärk. Ska gå och lägga mig nu!


söndag

Det där med rubriker alltså... Idag följde jag med Henrik (Österrike), Janice (Malaysia), Willemijn (Holland) och Carlos (Spanien) från våningen ovanför på en lång promenad bort förbi hamnen till en utsiktsplats. Vi gick flera timmar och mina fötter värker ordentligt nu... De är alla trevliga men jag vet inte, vi "klickar" inte om man ska uttrycka det så. Det är inga personer som jag skulle umgås med annars och vi har inte så mycket gemensamt. Man märker rätt snabbt när man umgås med ett gäng om man är samma typ eller inte. Tror ni alla förstår vad jag menar.

Men hängde mest med för att jag stötte på dem ute på stan när de skulle iväg, och jag hade inget annat för mig. Ångrar ändå inte att jag följde med för det var riktigt fint och när vi gick tillbaka var himlen alldeles orangerosa så jag fick ett par jättefina bilder. Ska med dem ut ikväll också för att se fyrverkerierna som är ikväll för att det är sista dagen på karnevalen. Äntligen! Är trött på alla härdar av människor och små utklädda barn som sprutar sån där spraytråd överallt.

Men det är lite news här, det har kommit två nya till våningen. Pratade nyss med en kille som kom från Venezuela och var jättetrevlig. Tjejen jag stötte på vet jag inte var hon kom från, men hon såg lite äldre ut. Kul med lite liv på våningen i alla fall. Så att vi blir ett litet gäng som sitter och äter här istället för två personer som vi varit tidigare.

lördag


Från hamnen igår.



Idag har jag verkligen inte gjort någonting. Låg vid stranden med iPoden ett par timmar och somnade till och med ett par gånger. Sen gick jag omkring i gamla stan hur länge som helst och hittade smågator jag inte gått på tidigare. Fick även lite förståelse för hur stan hänger ihop när jag kom ut på andra sidan. Och vet ni, jag hittade till och med en affär som säljer lösgodis! Den är typ i pirattema och allt godis ligger i stora öltunnor, de hade en hel del godis vi har i Sverige. Det är säkert någon svensk som startat affären! Glömde att ta bilder så ska göra det nästa gång, det var en minst sagt speciell interör därinne.

Sedan gick jag och handlade lite och sen kom jag tillbaka till mitt rum och har suttit här sen dess. Nu spöregnar det så det är skönt att jag slipper gå ut igen. Kanske ska kolla melodifestivalen sen?

Men såhär ligger det till, imorgon börjar mitt nyttiga liv! Nu är det slut på alla franska bakverk och allt vad socker heter. Är trött på allt onyttigt. Min kropp behöver mer vitaminer och nyttigheter! Önskar så att jag hade havregryn här! Gröt är ju en perfekt middag om man inte orkar laga något (vilket jag typ aldrig orkar) plus att det är hälsosamt.

Någon som har förslag på mat som är billig och någorlunda nyttig?

I brist på annat så bjuder jag på lite bilder från när vi var i hamnen häromdagen.

17 grader och sol


Min utsikt just nu

Vid hamnen igår.

Min Salade du Chèvre Chaud.

Monikas "lapin", kanin med tagliatelle.

Restaurangen.

I mitt rum innan utgång

På hotellen när vi väntade på taxin.

Det är så himla varmt idag! En underbar fredag helt enkelt. Ska till stranden snart. Men är rätt trött idag eftersom vi ju var på Wayne's bar igår. Det var en sjukt kul kväll! Först var vi och åt på en typisk "Nicoise" restaurang i gamla stan, jag kände mig inte jättehungrig så jag tog en Salade Chèvre chaud som var supergod. Dessvärre blev jag konstig i magen efteråt vilket jag tror berodde på getosten... Men gott var det. Vi träffade en massa folk från skolan på Wayne's och dansade tills våra fötter värkte. Kunde knappt gå sen! Brukar vanligtvis ta mina ballerinas med mig i väskan och det ångrar jag att jag inte gjorde igår...

Vi tog i alla fall en taxi hem sen för ingen av oss orkade gå. Det är kanske en 15 minuters promenad till gamla stan från där jag bor. Vi hittade först inga taxibilar alls så vi gick in på ett hotell och ringde på där, haha. Till vår förvånan kom en portvakt och ringde efter en taxi åt oss. Vi fick till och med sitta och vänta i lobbyn! Rätt schysst, med tanke på att klockan var halv tre på morgonen!
 
Stupade sedan i säng och han sova kanske fyra-fem timmar innan jag skulle upp igen. Trodde inte alls jag skulle orka men kände mig förvånansvärt pigg. Tröttheten kom istället senare! Höll på att somna på lektionen. Men trots det så gick det ändå rätt bra på verbförhöret vi hade.

Skriver mer ikväll och lägger upp lite fler bilder. Måste springa ner nu!


j'en aime


Äpplen doppade i choklad! Vi tänkte åka pariserhjulet men tyckte 6 euro var lite mycket för en liten tur... Men kanske när mam+pap kommer på besök?

Den mysiga typiskt franska restaurangen i vårt område.

Vi drack vin till lunchen idag! Haha, måste erkänna en sak. Vi snodde det kvarblivna vinet från tanterna som åt bredvid oss när de hade gått. Det var bara lite kvar och det var ingen som såg...





Aaaaahh vad jag älskar det här placet! Jag träffar så himla intressanta och trevliga människor hela tiden och upplever nya saker varje dag. Tror inte jag haft en tråkig dag sen jag kom hit. Det finns så fina ställen att bara strosa runt på så även om man är helt ledig så kan man inte bara sitta inne utan lockas att gå ut på grund av det välkomnande vädret.

Gillar verkligen rytmen här, folk är mer avslappnade och verkar njuta mer av livet. De stressar inte fram på gatorna utan att se människorna de möter i ögonen, de är mer välkomnande och varma. De hälsar till och med ibland trots att de inte känner varandra. Tror det är typiskt för sydfrankrike för så upplevde jag inte alls Parisborna. Folk är helt annorlunda här. Bara man köper lunch på ett café så möts man av så trevlig personal som bemöter en med "bonjour mademoiselle" och när man går önskar det en alltid en trevlig dag eller kväll och "på återséende". Och aldrig ser de ut sådär "snälla, köp din macka och dra härifrån" som de gör i Stockholm, haha.

Sen kan jag nog inte beskriva hur mycket jag älskar havet och stranden. Det är helt sjukt vad vackert det är, och så lugnande. Man kan sitta hur länge som helst och bara lyssna på vågorna. Oavsett vad man är på för humör så är havet ändå lika turkost och vackert.

Ska snart iväg och äta på en restaurang i gamla stan med Lisa och Monika. Efter det ska vi gå till Wayne's som sagt men det blir inte så sent eftersom vi måste upp imorgon. Har även ett verbtest imorgon som jag dessvärre inte hunnit plugga till, men det är sånna verbformer jag pluggat en massa på tidigare så det kommer nog gå bra. Ska ju även byta klass på måndag så det testet räknas i princip inte.

Men jag är verkligen så glad att jag ska vara här 13 veckor. Två veckor som Monika och Lisa varit här skulle aldrig räcka!

shutter island


Haha, jag vet inte varför jag ser så uttråkad ut på den här bilden. Men jaja. Provade en jättegod pajliknande kaka som smakade lite som hallonpaj. Lisa tog en tarte au noix, som en minitårta av pajdeg med nötter.

Idag var vi och såg Shutter Island, bra var den! Lite svårt i början eftersom jag läst boken och man alltid har andra föreställningar om hur karaktärerna och tonen i filmen ska vara. Men Leonardo Dicaprio är ju grym, så han blir man sällan besviken på. Absolut värt ett besök! Men har varit så sjukt trött idag så jag hållt på att somna hela tiden.

Typ varje dag sedan jag kom hit så har jag vaknat mitt i natten av mina egna hostningar! ibland vaknar jag två gånger under samma natt. Tror det är förkylningen som fortfarande sitter i för inte kan det väl vara någon allergi mot något? Eller behöver jag damma i mitt rum? Skulle kanske behöva en storstädning. Men tror mest det beror på att jag varit sjuk.

Ikväll har jag i alla fall bestämt mig för att gå och lägga mig tidigt för att få en lång natts sömn. Imorgon kanske vi inte kommer i säng så tidigt eftersom vi tänkt gå till Waynes.

Har bestämt mig för att när Lisa och Monika åker så är det slut på alt det onyttiga, nu har jag provat en massa godsaker här och någon måtta får det vara! Fortsätter jag såhär så kommer jag rulla hem till Sverige och ha tio hål i tänderna dessutom. Tar ni emot mig ändå? Haha.

Men ni kan ju ana hur svårt det är när man har tre boulangerier på sin gata med skyltfönster fulla av bakverk som man går förbi flera gånger varje dag!


je suis fini





Såhär ser det ut nu under karnevalen vid Place Masséna, en stor tv-skärm som visar olika inslag och så dessa ståtliga blåa figurer. Temat är nånting med La planète bleue, den blåa planeten.

Mina fötter värker! Vi går så otroligt mycket varje dag. Idag var vi i ett shoppingcenter i Grabaldi där vi var när jag tog de fina bilderna med utsikten. Vi var på Carrefour som är som ett stort Ica Maxi men det var inte så mycket vi kände att vi hade behov av där. Köpte ett par nylonstrumpor, det var i princip det enda. Haha.

Sedan åt vi glass på Fenocchio i Gamla stan, Lisa var modig och provade på tomat och basilika-smaken samt pina colada. De smakade båda precis vad de utgav sig för att göra. Lite småkonstig smak på de båda. Jag körde på säkert kort och tog bubbelgum, vit choklad och choklad med kakbitar. Muuums!

Fick sedan panikspringa ut på kvällen och handla på Monoprix. Tror jag kommer handla på dagen i fortsättningen för det är så himla segt att ge sig ut på kvällen. Men de senaste dagarna har jag gått till rummet efter lunchen för att det känts skönt att vila lite.

What else... Imorgon ska vi på bio. Vi har ett välplanerat schema den här veckan eftersom Lisa och Monika åker hem på lördag! Så imorgon blir det bio, på torsdag har vi tänkt gå och äta middag i gamla stan och sedan gå ut på Wayne's. Blir nog ingen jättevild kväll dock eftersom vi har skola dagen efter. På fredagen blir det nog en utflykt till någon vinprovning i närheten, eventuellt till bergsbyn Eze!

Har ju lite skolarbete nu också när läraren gett mig extrauppgifter. Så först är det läxorna hela klassen har och sen har jag två extra uppgifter att göra. Känns väl lite sådär! Men nästa vecka kommer jag byta klass så då slipper jag göra dubbelläxor. Får se vad det är för typer i den klassen. Lite trist dock att jag inte kan utbyta svenska fraser med Hans, svensken i min klass. Vi är typ de enda svenskarna på skolan vad jag vet. Får se om det kommer några fler senare under terminen!


bakverk


Yum... provade det här italienska bakverket på boulangeriet häromdagen. Typ det godaste jag ätit. Nutellakräm inbakad i smördeg med florsocker ovanpå. Behöver jag säga mer?

Tänkte även med den här bilden locka alla som läser att hälsa på mig. Tror det kan funka ganska bra!

i love oprah


Skulle precis ge mig iväg och köpa middag när det började spöregna. Blä... har inget som påminner om mat här. Bara frukostmat i princip, och har ingen lust att äta det till middag ikväll. Får skynda mig iväg nu!

Tänkte i alla fall tipsa om att man kan se Oprah-avsnitt på nätet. Älskar ju Oprah! Tänkte kolla lite avsnitt ikväll, det finns gott om snyftarhistorier i arkiven märker jag. Perfekt sätt att spendera kvällen när det regnar. Orkar ändå inte handtvätta mer nu.

Uppdatering: Suck, allt i Nice Etoile var stängt! stod ju på hemsidan att matställena hade öppet till 19:30. Visst hatar man gånger då man går i en evighet för att hitta något att äta och när man väl kommer till ett ställe så gör man en riktig miss och beställer något helt fel? köpte en wrap och den var så alldeles snustorr och hade storleken av min ipod i princip. Så denna långa promenad var inte ens värd mödan.

handtvättardag


Egentligen kanske man kan använda vanligt tvättmedel? Kändes bara mest logiskt att köpa detta när jag valde i affären...

Har investerat i en tygkasse som jag använder när jag handlar. Kostade typ 10 spänn och det är både miljövänligt och ekonomiskt.

Gillar verkligen underklädesbutiken Etam. Jättefina myskläder och nattlinnen samt bh:ar och trosor i bra modeller.

Den holländska tjejen på min våning hade varit och tvättat förut och det kostade tydligen 10 euro. Hon hade därför handtvättat kläderna efter det och det har jag också tänkt göra för att spara pengar. Får se om jag sedan tröttnar och åker och tvättar istället, men just nu känns pengarna viktigare ;-) Har rätt mycket smutstvätt så räknar med att det blir en tvättardag ikväll.

Jag ska förresten byta nivå i skolan nu, en nivå upp. Min lärare kom till mig efter lektionen och tyckte att jag skulle flytta upp för att jag var på en högre nivå än de andra vilket jag håller med om. Har ju märkt det enda sen första klassen då de andra knappt kan någon grammatik alls och jag har pluggat ganska mycket grammatik. Men desto sämre är det med konversationerna! Då blir det ofta fel verbform och prepositioner för att det är så svårt att få ihop allt när man letar efter orden. I alla fall så gick det tydligen inte att byta den här veckan så jag får vänta till nästa. Därför har jag fått några extra uppgifter som jag ska göra utöver lektionerna den här veckan. Får se vad det blir för klass jag hamnar i nästa vecka helt enkelt.

Lisa och Monika hade lektion mellan ett och sex idag, stackarna, så vi åt lunch innan och sen gick jag på Jean Médécin. Hittade en affär jag inte sett här förut som jag gillar, Bershka. Annars letade jag efter ett anteckningsblock men hittade inget bra.

Ibland önskar man att man inte var blond här i Nice. Man sticker verkligen ut! Alla här är mörka och de flesta har lite medelhavsdrag (mörkt hår och mörka ögon). Och så kommer jag med mitt superblonda hår, haha. Känns verkligen som att man är ett objekt för stirrande ögon ibland, och det kan vara lite jobbigt när man bara vill försvinna i mängden. Kanske borde överväga att dra på mig en mössa varje gång jag går ut...

Hörde att det var 20 minus och storm i Stockholm, brrr! Kan inte säga att jag avundas er...

monaco/monte carlo






lugn lördag



Vi var riktigt sega sedan igår så vi tog en lunch på Brioche Dorée och la oss sedan vid stranden resten av dagen och lapade sol.


fredagkvällen







bonjour samedi!

Det blir inget Monaco idag, vi är alla för trötta sedan gårdagens utgång... Åker förmodligen dit imorgon istället. Gud vad kul vi hade igår! Först var det fest på våningen ovanför med en massa människor. Vi var där ett par timmar och sen gick alla ut tillsammans till Wayne's som ligger i gamla stan. Sjukt bra ställe! Bra musik, lagom mycket folk... ja, det var lyckat helt enkelt. Men det blev ju lite vin...

Monika gick hem tidigare för hon hade ont i magen, så jag och Lisa var kvar. Sedan skulle folk dock gå vidare när klockan var rätt mycket men jag kände mig inte alls på humör för det, hade ont i fötterna och kände mig lite dragen. Så Lisa och jag skildes åt vilket vi kanske inte borde ha gjort... Det var nämligen ett äventyr att ta sig hem! Blev jättehungrig och drog in på ett kebabställe (jag som inte ens gillar kebab, men jag var hungrig!) och träffade ett gäng jättetrevliga fransmän. Snälla som de var gick de med mig hela vägen till min gata! Så jag stupade i säng och vaknade för ett tag sedan.

Känner mig inte helt hundra nu så försöker pimpla vatten. Är dessutom jättehungrig så ska ut och träffa Lisa klockan ett för lunch. Har knappt någon frukost här, men vet inte om jag orkar gå ner och köpa något...

Gick just ut i köket och självklart var min sista yoghurt snodd. Som tur var gav den snälla tyska killen sin yoghurt till mig för att han skulle åka hem! Den var rätt äcklig dock, haha. Men bra att få nåt i magen.

Lägger upp bilder senare idag!

carte étudiant


Nu har jag fixat ett studentkort!


Monaco imorgon!

Jag sov så himla dåligt i natt, ni vet hur svårt det är att sova när man är förkyld. Nu är det liksom sista fasen i "sjukdomen" och jag har bara förkylningssymptomen kvar. Rinnande näsa, hosta osv. Det börjar bli bättre men det är värst på morgonen och kvällen. Vaknade säkert fyra gånger i natt. Hur som helst, ska snart möta de andra på skolgården. Vi tog foton i en fotoautomat igår så förhoppningsvis kan vi få våra studentkort idag!

Ikväll hade vi tänkt gå ut! Men först är det tydligen "fest" på våningen ovan så vi tänkte gå upp dit först. Får se hur det blir sen. Och imorgon ska vi enligt planerna till Monaco! Det kostar bara två euro med tåget och vi fick rådet att åka dit på morgonen då det inte är så mycket folk. Kommer bli riktigt kul att se alla lyxbilar och det världskända casinot. Så se fram emot en massa bilder därifrån på lördag!

Vi fick däremot höra att det skulle regna hela helgen, så om det gör det imorgon bitti så kommer vi nog inte åka dit. Får se hur vädret är!


utflykt











Jag är helt slut i benen, har gått hur många trappsteg som helst idag. Vi tog spårvagnen till Gravaldi (är inte säker på att det hette så) och gick upp till le châlet, slottet däruppe på kullen. Heeeeelt underbar utsikt! Vi gick runt hur länge som helst däruppe och såg staden från olika panoramavinklar. Massor av trappor upp men snacka om att det var värt mödan! Man kunde stå hur länge som helst och bara se på det turkosa vattnet och vågorna som skvalpade in. Man såg även bort mot hamnen på andra sidan och lyxyachterna.


sunny day


Ni kanske förstår varför jag är mätt...


Haha, jag fick inte till någon bra bild men han såg så typiskt fransk ut där han satt med sin basker och drack vin.

Det är strålande väder idag! Har precis ätit en underbar lunch bestående av en pizza på en restaurang i närheten. Gud vad mätt jag är! Var tvungen att låta maten smälta lite så sitter på mitt rum nu. Ska snart ta en sväng ut innan jag möter de andra vid skolan. Det hör verkligen inte till vardagen hemma i Sverige att äta sådana här mastiga luncher. Men jag ser det som att jag äter middagen till lunch istället, för på kvällen är jag så mätt att jag oftast bara behöver något litet. Så det är ganska ekonomiskt!

Jag pratade lite med den svenska herren i min klass idag, Hans heter han, och ska tydligen också vara här 13 veckor fast han kom hit den 4 januari. Han bodde ett par mil härifrån med sin fru, de vill tydligen lära sig franska nu när de gått i pension. Det är inte fy skam att pensionera sig alltså!

Idag tänkte vi gå upp till ett slott som ligger uppe på kullen där man har en fantastisk utsikt över hela Nice. Ni kommer säkert känna igen vyn på bilderna sen! Dessutom är det en massa trappor så man kanske bränner bort ett par stycken av alla de miljoner kalorier man fick i sig av pizzan...

Vi har börjat se en film på lektionen, La Huitième Jour heter den. Någon som sett den? Lite som Rain Man fast på franska. Innan så diskuterade vi fransk film och jag verkade vara den enda som var någorlunda haj på franska skådespelare och regissörer. De tyckte att jag var riktigt kulturell, haha.

Hoppas ni har det bra i Stockholm, är det kallt?


onsdag


Det blev pasta även idag till lunch, vi hittade ett jättebilligt ställe i närheten av skolan med riktigt god pasta!




Nu ska jag sluta tjata om Monoprix men de har så himla söta lokala varor att köpa. Allt ifrån små karameller i jättefina burkar till parfymer och hudvårdsprodukter producerade i sydfrankrike. Allt i underbara förpackningar! 

Blött och ruggigt!

Lösningen på mat-problemet

Gud vad jag har gått mycket idag! Känner mig mycket bättre, febern är helt borta och det enda som finns kvar är min hesa röst och lite hosta.

Det har spöregnat totalt hela dagen idag! Verkligen utan avbrott. Det gör inte mig så mycket egentligen för jag kommer ju vara här så länge men det är värre för de som bara stannar två veckor. Då kan det ju kännas lite trist! Har gått omkring sedan tolv idag i alla fall, med paraplyet i högsta hugg. När Lisa slutade sin lektion halv tre träffade jag henne vid skolan och sedan har vi gått omkring i affärer ända tills nu. Monika kunde vi inte hitta så vi undrar om hon kanske blivit smittad av mig och är sjuk! Hoppas inte.

Lisa och jag konstaterade i alla fall att H&M var den bästa affären här och så är det faktiskt, shoppingen är mycket bättre i Stockholm. Skor och väskor däremot är mycket bättre här! Det finns några butiker som har riktigt snygga kläder men de är lite smådyra, och sen finns H&M, Zara och Mango. Men det kanske är lika bra, så jag inte spenderar en massa pengar på sånt här borta...

Har förresten glömt att berätta om min klass. Vi är ungefär nio personer i klassen och vi är från världens alla hörn. Det är en kvinna från New York, en tjej från Venezuela, en från Brasilien, en från Holland, en från Schweiz, en från Tyskland, en från Kina och så till sist jag från Sverige och så en äldre man från... Södra Hammarbyhamnen! Haha, vilket sammanträffande va? Två personer som bor bara några kilometer ifrån varandra som nu går i samma klass nere i Nice. Det var lite kul när vi upptäckte det. Tjejen från New York pratar precis som en amerikan som försöker sig på franska, med typiskt New York-uttal på alla R:en. Låter riktigt kul, haha. Det verkar inte riktigt som att hon ens försöker sig på det franska uttalet, hon bara uttalar orden på amerikanska istället.

Angående kylskåpet så verkar nästan alla på min våning fått sin mat snodd. Har nog inte berättat att även min juiceförpackning var helt tom när jag skulle äta frukost i morse! Lite arg jag blev då! Jag pratade idag med den tyska killen på våningen om det och han hade all mat på rummet numera, som desto fler har börjat med. Han hade flingor, bröd osv i rummet och så visade han hur han har lagt ut kylvarorna i en påse utanför fönstret. Perfekt ju! Åtminstone innan det blivit varmt här. Så nu har jag tagit efter hans exempel!

Var jätteskönt att komma tillbaka till rummet nu och krypa ner framför datorn i sängen. Köpte en brioche från det lokala boulangeriet på vägen hem så den sitter jag och smular ner sängen med!


irriterad!

Åh, var arg jag är! Tidigare idag när jag betalade depositionen så berättade damen om att de har problem med att många snott andras mat från köket här på residenset.

Sen idag när jag kom hem från stan hade jag köpt två frallor till soppan, som jag la på bänken. Och tror ni inte att påsen är alldeles tom nu när jag gick in i köket, bara några timmar senare?! Så irriterande! Hörde ju nyss att det var folk därinne, det måste vara någon som bor här. Hur tänker folk när de tror att de bara kan ta för sig av saker som inte är deras? 

rundtur på stan


Lafayette finns ju här i Nice också. Inte lika stort som i Paris men ändå!

Vi satte oss på ett jättemysigt café med Paris-känsla och infravärme, det var jättevarmt och skönt! Servitörerna var dessutom väldigt charmiga och trevliga vilket gav ett litet plus i kanten.

I bakgrunden ser ni Monoprix och Nice Etoile.

Crêpes!

Lisa, jag och Monika.

Har precis kommit hem från en lång rundtur på stan med Lisa och Monika. Nu ska jag ta det lugnt hela kvällen! Min röst är helt katastrofal, sedan imorse har den gått djupare och djupare ner och nu har jag nästan helt tappat den. Har pratat för mycket idag och eftersom rösten varit så hes så har jag fått prata högre för att liksom få fram något. Jag låter som Fran Drescher i Nanny! Och antagligen tror alla här att jag låter så eftersom jag varit sjuk sedan första dagen. Nu ska jag inte prata mer idag så min röst återgår till det normala imorgon...

Köpte soppa och lite bröd som jag tänkte äta till middag. Det har blivit så att jag äter mycket mat under dagen och är ganska mätt på kvällen så jag behöver inte så mycket då. Äter ju ute till lunch och oftast blir det fika på eftermiddagen (och franskt fika är ju inte riktigt som det svenska). Soppan blir perfekt och det var en stor förpackning så den räcker minst tre dagar framöver.

Vi gick även ner till receptionen idag och frågade om hur man tar sig till Monaco, vi hade tänkt ta oss dit på lördag! Kommer nog bli kul. Det kostar bara 1 euro med tåget! Galet billigt. Vi hade tänkt ta oss till Cannes också någon dag. Bion kollade vi också in men allt det här måste vi vänta med tills vi skaffat "student card" eftersom vi får rabatt på allt då.

Känner mig tyvärr inte riktigt bra ännu, men tror inte jag har någon feber just nu i alla fall. Köpte en god multivitaminjuice så jag tänkte proppa min kropp med nyttiga vitaminer. Hoppas jag märker någon skillnad!


pastalunch i ett regnigt Nice


Kände mig lite bättre när jag vaknade idag, men fortfarande febrig och seg. Så det blev en Ipren idag också. Vill ju inte bara ligga i sängen! Men försöker att ta det lugnt ändå och vila när jag kan. 

Det regnar som sagt litegrann idag. Men det är väldigt milt så det gör inte så mycket! Hade min första vanliga lektion idag och det gick faktiskt bra! Men jag har hamnat i en på tok för låg nivå och jag var typ den enda som kunde prata franska någorlunda. De andra hade knappt lärt sig Passé composé eller någon av verbformerna och vi tog mycket att grammatiken helt från grunden. Men det var en ganska skön grupp annars så jag vet inte om jag vill byta av den anledningen, haha. Det skadar ju inte att känna sig duktigast i klassen! Får se hur jag gör senare, om jag vill byta eller inte.

Träffade sedan Lisa och Monika vid entrèn och vi gick och åt lunch idag med. Vi gick till ett café och jag och Monika åt tagliatelle med tomatsås. Jättegott! Och precis vad jag behövde eftersom jag inte ätit ordentligt sedan lunchen igår. Yoghurten jag hade i kylen var tydligen fyra dagar gammal...

Ska träffa dem om en halvtimme igen då de slutar sin sista lektion, så tänkte vi gå runt lite. Men nu måste jag skynda mig att leta rätt på en uttagsautomat, måste betala depositionen idag!


feber...


Ligger helt däckad i sängen av feber. Har ont i njurarna och ögonen är alldeles kokheta. Ska i alla fall vänta med att ta en Ipren tills innan jag lägger mig, så det verkar under natten.

Har inte orkat pallra mig ner och köpa någon middag heller så jag fick ta bananen som jag skulle ätit till frukost imorgon. Får klara mig på yoghurt imorgon bitti! Kände däremot lukten av något som liknade pasta och köttfärssås från köket tidigare och blev lite hungrig. Men orkar inte ens gå ner och handla så det får bli imorgon. Då vill jag ha något lite mer matigt!

Sov i alla fall en stund förut, det var skönt. Som tur är brukar det inte vara några problem att sova när man är sjuk. Men hoppas verkligen jag känner mig bättre imorgon! Det funkar ju inte att knapra Ipren hela tiden...

första skoldagen


Vi åt lunch på La Brioche Dorée och fick varsin meny med macka, dryck och dessert för 7 euro. Blev riktigt mätt! Men gott var det.

Lisa som kommer från Tyskland. Både Lisa och Monika bor i värdfamilj.
Monika från Schweiz. Det är en massa Schweizare på skolan!

I gallerian.


Jean Médecin

J'aime beaucoup!

Inne på Monoprix.

Självklart finns det även en enorm vinavdelning som man lätt skulle kunna gå vilse i.

Smet även in på ett jättegullig Chocolaterie/patisserie som inte låg långt ifrån där jag bor. Tur att jag var så mätt från lunchen...

Dagen började kanske inte så bra med tanke på att jag fått feber och svullna halsmandlar. Kände redan igår att jag var varm och på väg att bli dålig. Vaknade i natt av feber och extremt ont i halsen. Tog en Ipren men kände mig fortfarande febrig när jag vaknade. Fick pallra mig ner till klassrummen, det är i alla fall skönt att det är så nära!

Gjorde ju nivåtestet idag, det gick inget bra alls! Kände mig seg och frös på grund av febern och det muntliga testet gick hemskt! Så fort det började visste jag att det här skulle gå åt skogen. Det började helt fel och jag förstod inte alls vad han menade, jag fattade vad han sa men han ställde så konstiga frågor. "Qu'est-ce que tu as fais dans les vacances?" Vad gjorde du under lovet? Vilket lov?! Fattade inte alls och började svara på engelska mitt i allt. Gillar inte riktigt läraren heller och när man inte är bekväm med någon så är det ju inte särskilt lätt att prata på ett främmande språk inför personen. Nej usch, det var pinsamt. Han såg typ förbryllad ut och jag gick ut därifrån och kände mig smått misslyckad. Men hörde att jag inte var den enda som det gick dåligt för på det muntliga testet.

Slutade i alla fall klockan tolv och det var jätteskönt. Trots att jag hade feber och frös så gick jag och åt lunch med två andra tjejer som också kom i helgen. De var jättetrevliga båda två. Tog en Ipren innan jag gick och de kom upp och kollade på mitt rum. Vi letade sedan rätt på Nice Etoile som är shoppingcentrumet här och ligger på den stora shoppinggatan Avenue Jean Médecin! Vi åt lunch på La Brioche Dorée som har riktigt goda grillade mackor.

Efter lunchen gick de andra tjejerna tillbaka till skolan eftersom de går intensivkursen och har lektioner på eftermiddagen också. Jag bestämde mig för att vara kvar i gallerian och kolla runt lite. Det fanns inte så jättemycket klädaffärer men en hel del nischade som var lite roliga att gå in i. Bra mycket roligare än alla JC och Gina Tricot i de svenska galleriorna... Dessutom var det väldigt fräscht och mysigt därinne och många bra caféer. Det fanns en hel del bra klädaffärer ute på gatan men jag håller hårt i pengarna. Det är roligare om de kan gå till bio- och cafébesök och sådana nöjen.

Något jag märkt här är att de flesta stannar kort tid på skolan, de flesta jag stött på är här två eller tre veckor. Hörde till och med en som är här en vecka! Men då läser jag hellre på standardnivå och tre timmar per dag under en längre tid än går hela dagen under ett par veckor. På så vis får man ju mycket fritid också!

Nu sitter jag här på mitt rum och känner mig alldeles varm och febrig så orkar nog inte göra något mer idag. Måste ta mig ner för att köpa något till middag men det blir det enda jag orkar. Nyss knackade en dam på min dörr gällande depositionen för lägenheten, men hon skulle komma tillbaka klockan tre imorgon så jag skulle hinner ta ut kontanter. De flesta som jobbar här i byggnaden är jättetrevliga (förutom den där läraren som höll i nivåtestet...) och frågar om man trivs i rummet eller om det är något man undrar.

Nu ska jag nog ta och vila lite. Kram på er alla hemma i Sverige, hoppas ni har det bra!


badrummet

Har packat upp allt nu och fått lite mer personlig prägel på rummet. Till min stora lycka hittade jag en fleecefilt högst upp i garderoben, precis vad jag saknade. Det finns faktiskt utrymme för allt här, har ju två garderober, ett skrivbord med två hyllor, nattduksbord och ett badrum med relativt bra förvaring.

Det enda kruxet är att mitt lås till dörren inte funkar. Måste prata med dem om det imorgon. Det går liksom inte in i det där lilla hålet där låset ska in. Som tur är så är det ju lås på dörren in till byggnaden och jag tvivlar på att någon här skulle få för sig smita in i mitt rum. Men det känns ju ändå som att man gärna vill kunna låsa om sig.


Badrummet, kompakt men känns nytt och fräscht!


Duschen är däremot i minsta laget. Tur att man är kort!

Pratade med några på min våning idag, en tjej från Czek-slovakia (Tjeckien?) och en kille från Tyskland. Tydligen bor det 7 personer på våran våning, fast jag har bara stött på två. Fick i alla fall veta att det låg en minilivsmedelsaffär runt hörnet så jag köpte yoghurt och banan till frukosten. Den var verkligen mini, kan inte varit mer än 4 x 4 meter. Men bra att den finns i alla fall!

le premier jour (varning för långt inlägg!)


Från mitt fönster


Mysig, lummig innegård


Mitt fräscha dubbelrum!

Fint stort fönster med fransk balkong


Rue Hérold, gatan jag bor på (skolan är det gula huset där framme)


Första anblicken av Promenade Des Anglais och det underbara havet



Den här är till dig mamma! Du skulle dö om du såg alla söta små hundar här. Ska försöka fota lite bättre nästa gång...





Jag bad en snäll tant fota mig.


Festivalen, Bataille des Fleurs
Mycket färgglatt!

Hann även med en tur i Vieille Ville, Gamla stan! Det mesta var stängt dessvärre på grund av att det är söndag.

Lunch på stranden framför skvalpande vågor. Dock blåste det lite, men det var skönt att sitta i solen!

Jaha, då är första dagen snart avklarad! Och vilken äventyrlig en. Herregud vad mycket jag varit med om känns det som, haha. En lång dag!

Flygresan gick i alla fall bara bra, planet var lite försenat men inga större problem. Hade bokat transfer så det stod en från skolan med en skylt med mitt efternamn på, kändes ju inte helt fel att få någon som tog väskan och skjutsade en hela vägen till skolbyggnaden! Kände mig nästan lite VIP där när jag kom och slapp bära min egen väska, haha.

Kom till skolan och kände mig lite smått förvirrad, killen som tagit min väska verkade inte ha så bra koll på någonting utan var mer en "springpojke" och han talade ingen engelska heller (som de flesta fransmän i och för sig). När jag fick mitt rum så var det nämligen ett dubbelrum! Fick lite panik ett tag, här hade jag betalat för ett enkelrum och så ska jag behöva dela med någon, det var jag inte alls beredd på. Han sa att jag skulle prata med skolreceptionen imorgon.

Det är nästan helt tomt på min våning vad jag har märkt (förutom mat i kylskåpet? hmm...) så när jag sedan lämnat av väskan och tänkte ge mig ut en stund så kände jag mig lite hjälplös. Hittade typ inte ut och den stora dörren jag kom in ifrån var helt fast, så jag fick springa runt och leta efter en annan utgång som jag sett ifrån fönstret. Till slut hörde jag att det var liv på våningen nedanför så jag knackade på dörren till köket och fick till slut hjälp av en snäll tysk kille som visade mig hur man öppnade dörren. De verkade väldigt trevliga allihopa.

Kom i alla fall ut, i bomullsjackan och härligt strålande solsken och bestämde mig för att ge mig ner mot Promenade des Anglais. Det visade sig att det inte alls är svårt att hitta här i Nice! Om man bara utgår från strandpromenaden är det ganska lätt att komma ihåg var man kommit ifrån. Så det blev inga (större) problem att hitta. Gick längs med promenaden och bara njöt! Så himla vackert och havet är precis lika turkost som det är på sommaren. Det är fullt med människor där och framförallt nu under festivalen är det extra livligt på gatorna. Det står godisstånd och gulliga äldre fabröder som spelar instrument längs med vattnet och en väldigt pratsam gubbe som säljer rostade jordnötter som varje gång jag gick förbi ropade" hallå hallå" på svenska.

Min lunch bestod av en McFlurry till lunch framför vågorna medan jag lapade lite sol. Nu har jag verkligen förstått det här med fransmännens ineffektivitet, jag tror jag stod i kö 20 minuter på McDonalds för att köpa min McFlurry och det var två kunder framför mig! Måste vara rekord.

På väg hem fick jag hjälp av en fransman som agerade guide åt mig, vilket jag verkligen utnyttjade eftersom jag inte hittade till min gata. Vi fick fråga flertalet personer på vägen och till slut kom vi fram. Kom sedan underfund med att han nog var så hjälpsam för att han var ute efter mitt mobilnummer...

I alla fall, när jag sedan kom tillbaka så var det fortfarande tomt på min våning och jag fick inte igång internet och visste inte om jag skulle vänta någon gäst till mitt dubbelrum. Så kände mig lite förvirrad ett tag. Men lyckligtvis stötte jag på en jättesnäll gubbe som jobbar här och jag fick tillfälle att fråga honom och då fick jag veta att de har brist på enkelrum så jag får bo i ett dubbelrum tills vidare! Haha, vilket flyt va? De är mycket större än singelrummen. Fick även koden till WiFi så nu kan jag surfa hur mycket jag vill!

Så nu känns allt bra! Har däremot ingen frukost tills imorgon... Ska springa ner sen och kolla om jag hittar något som har öppet, förut såg jag ett boulangerie som runt hörnet som hade öppet idag så hoppas att det är det fortfarande så kanske det blir färsk baguette till frukost!

Ovan är ett axplock av alla bilder jag tagit idag!


hejdå stockholm!

Nu är jag off till Arlanda! Hejdå Stockholm på ett tag!


RSS 2.0